Ieders leven is een reis en wanneer het eindstation in zicht komt, is er tijd voor reflectie. De 72-jarige zanger en pianist Leon Russell kijkt op Life Journey terug op zijn leven aan de hand van twaalf liedjes.

Leon Russell staat bekend als een van de grondleggers van de zogenaamde Tulsa Sound, een zompige mix van blues, country en rock, samen met onder meer J.J. Cale (beiden zaten in de band The Starlighters). Als sessiemuzikant was Russell in de jaren 70 te horen op platen van The Rolling Stones, Bob Dylan en Frank Sinatra.

Hoewel het duo Carpenters tot tweemaal toe een hit had met zijn liedjes, was het hitlijstsucces voor Russell zelf erg bescheiden. Na 37 jaar keerde hij in 2010 terug in de Amerikaanse top 10 met het duetalbum The Union met Elton John en op Life Journey laat Leon Russell vooral covers horen in zijn befaamde Tulsa Sound-stijl.

Russell geeft zijn eigen draai aan pop- en jazzklassiekers als Fever, That Lucky Old Sun, Georgia On My Mind en I Got It Bad And That Ain’t Good. De krakende stem van Russell klinkt ontwapenend in de orkestrale versie van David Porters I’m Afraid The Masquerade Is Over en ontroerend in Mike Reids countryballad Think Of Me.

Vurig

Life Journey bevat eveneens een soloversie van I Really Miss You, Russells duet met Paul Anka, alsmede een jazzy uitvoering van Billy Joels New York State Of Mind. De oude muzikant klinkt nog steeds vurig in een cover van Robert Johnsons Come On In My Kitchen en zijn eigen composities Bigs Lips en Down In Dixieland.

Het is nog veel te vroeg om Life Journey als de zwanenzang van Leon Russell uit te roepen. Wie weet volgen er nog wel een aantal albums. Maar als het hierbij blijft, is het een prachtig slotstuk van een glansrijke carrière, zelfs als die zich veelal in de schaduw van de groten der popmuziek voltrok. Werkelijk een droomreis.