"Keep the soul alive", was tien jaar geleden een gevleugelde uitspraak van Idols-winnaar Boris Titulaer en ook in 2014 blijft hij trouw aan zijn lijfspreuk, zelfs als hij die niet meer actief bezigt. Tegenwoordig noemt hij zichzelf Bo Saris.

Titulaer begon zijn carrière als Sofuja, waarmee hij in 2003 meedeed aan het Nationaal Songfestival met het nummer She Would. Later dat jaar deed hij mee aan het tweede seizoen van Idols en scoorde onder de naam Boris een nummer 1-hit met When You Think Of Me. Daarna wijzigde hij zijn artiestennaam korte tijd in Bo-Rush.

Na een pauze van vijf jaar na zijn laatste album Live My Life keert Titulaer terug als Bo Saris. De hoes van zijn vierde album Gold is geïnspireerd door de zogenaamde blaxploitationfilms uit de jaren 70 (denk aan Superfly, Foxy Brown en Shaft) en dat is ook grotendeels de periode waar hij de muzikale mosterd vandaan haalt.

De broeierige funk en grootstedelijke soul van Curtis Mayfield en Isaac Hayes wordt voorzichtig aangehaald in Only God Knows, Get To Know You Better, Change, de huidige single She’s On Fire en in het titelnummer. Het geknepen Prince-stemmetje van Titulaer is ook nog steeds aanwezig, al is dat dankzij Pharrell Williams weer hip.

Soulhelden

Referenties naar diverse soulhelden van weleer komen voorbij: Marvin Gaye in I’m Done en Tender, Otis Redding in So Sad en If I Don’t en Al Green in Can’t Force It. De productie is in handen van Andre Harris, die als helft van het duo Dre & Vidal werkte aan hitsingles van Usher, Chris Brown, Flo Rida, Ciara en Michael Jackson.

Het liedje Shoes had zomaar op een plaat van Justin Timberlake kunnen staan en is tevens een van de meest moderne producties op Gold. Hoewel erg vrolijk, is de Kool & The Gang-pastiche Can’t Beat The Old Skool een wat vreemde eend in de bijt met zijn jaren 80-elementen. Verder slaagt Bo Saris er goed in de soul levend te houden.