Binnenkort verschijnt het 35e album van Kinderen Voor Kinderen. De liedjes van 's lands hipste kinderkoor vormen de basis voor de musical Waanzinnig Gedroomd. Onder die naam worden 53 liedjes verzameld.

Kinderen Voor Kinderen werd in 1979 door programmamaakster Flory Anstadt opgericht, naar Israëlisch voorbeeld. Omroep VARA had aanvankelijk zijn twijfels, maar zag er wel wat in om het kinderkoor in te zetten voor de VARA-speelgoedactie. Op Pakjesavond 1980 debuteerde Kinderen Voor Kinderen op de Nederlandse tv.

Het oorspronkelijk eenmalige project had enorm succes met de eerste elpee en de single Waanzinnig Gedroomd, waarna er besloten werd jaarlijks een nieuwe plaat uit te brengen. De 35e is inmiddels in de maak en dat jubileum wordt gevierd met een terugblik, die tevens inzicht geeft in het veranderde Nederlandse muziekklimaat.

Want hoewel bedoeld voor kinderen, waren de liedjes van Kinderen Voor Kinderen altijd behoorlijk actueel. Dit mede dankzij bijdrages van (indertijd) populaire artiesten en hitschrijvers als Robert Long, Hans van Hemert, Stef Bos, Henk Temming, Henk Temming, Peter Groot Kormelink, Tjeerd Oosterhuis, Jochem Fluitsma en Eric van Tijn.

Commentaar

Vooral in de eerste tien jaar Kinderen Voor Kinderen wisten de auteurs regelmatig sociaal en politiek commentaar in de liedjes te verwerken, variërend van kritiek op de consumptiemaatschappij (Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet), dierenleed (Een Tweedehands Jas), geluidsoverlast (Allemaal Kabaal) en derdewereldproblematiek (de tune).

Verder bevat deze dubbel-cd vooral goed geschreven liedjes over onderwerpen die kinderen bezighouden, zoals school (Favoriete Meester, Brugsmurfblues), ouders (Sleutelkind, Twee Vaders), de naderende puberteit (Make-Up) en toekomstdromen (Ik Wil Beroemd Worden, Nix, Meidengroep). Ook veel ouders zullen de liedjes mee neuriën.