Toen de Britse singer-songwriter Paolo Nutini na een handvol hitjes jarenlang niks meer van zich liet horen, had waarschijnlijk niemand nog veel verwachtingen van de man. Maar nu is hij terug met zijn soul onder zijn arm.

In Nederland kennen we de 27-jarige Nutini eigenlijk vooral van de singles New Shoes en Jenny, Don’t Be Hasty, beide afkomstig van zijn debuutalbum These Streets uit 2006. Opvolger Sunny Side Up bracht geen noemenswaardige hits voort en hij had vijf jaar nodig om een volledig nieuw product te voltooien.

Dat nieuwe product heet Caustic Love en is met afstand het beste dat Paolo Nutini ooit gemaakt heeft. De uitgeklede soul past uitstekend bij zijn smeulende stem en zijn liedjes vertonen raakvlakken met die van leeftijdsgenoten als Jon Allen, James Morrison en Jonathan Jeremiah, maar ook met Bill Withers en zelfs Nick Drake.

Dat Nutini nog steeds refreintjes uit zijn pen kan toveren die onmiddellijk beklijven, bewijst hij met Scream (Funk My Life Up), Numpty en Diana. Soms leent hij ook heel slim van soulklassiekers, zoals een flinke portie uit Let Me Down Easy van Bettye LaVette en de interlude Bus Talk is zelfs volledig opgebouwd uit twee oude soulhits.

Ellende

In de beste momenten op Caustic Love klinkt Paolo Nutini als een soulzanger die alle ellende van zich af zingt, zoals op het robuuste Iron Sky en het fenomenale Better Man. Met het intieme liedje Someone Like You weet hij eveneens te ontroeren, terwijl hij tegelijkertijd een jaren 50-sfeertje op weet te roepen (denk aan The Drifters).

Nutini komt funky uit de hoek met Fashion, met een bescheiden gastbijdrage van Janelle Monáe, waar Cherry Blossom geworteld is jaren 90-rock. Caustic Love zou wel eens het meest interessante en meest succesvolle comebackalbum van 2014 kunnen zijn. Paolo Nutini verzacht het leed van het lange wachten met een topplaat.