Het is alweer veertig jaar geleden dat ABBA het Eurovisie Songfestival in Groot-Brittannië won met Waterloo, waarmee het kwartet zich internationaal in de kijker speelde om uit te groeien tot de bestverkopende act van de jaren 70.

De Zweden lieten met 24 punten de Italiaanse inzending Si van Gigliola Cinquetti ver achter zich en Nederland sloot aan op de derde plek met Mouth and MacNeals I See A Star. Op de eerste editie van het debuutalbum Ring Ring noemde het kwartet zich nog Björn, Benny, Agnetha & Anni-Frid, maar vanaf nu heette de groep ABBA.

Overigens wilde ABBA in 1973 al het Songfestival veroveren met de single Ring, Ring, maar het liedje bleef op de derde plek steken in de nationale voorronde. Twee versies van het liedje vinden echter hun weg naar de jubileumuitgave van het album Waterloo, dat de gelijknamige songfestivalsingle veertig jaar geleden opvolgde.

Vier decennia later mag geconcludeerd worden dat het titelnummer van ABBA’s tweede album veruit de beste compositie van de plaat is, maar dat Björn Ulvaeus en Benny Andersson wisten sterke pophits te schrijven stond buiten kijf. ABBA was nog zoekende naar een identiteit, die pas op het volgende album in 1975 werd gevonden.

Schippert

De groep schippert tussen glamrock (King Kong Song, Watch Out), een smartlap (Hasta Mañana), het wat Phil Spector-achtige Dance (While The Music Still Goes On) en het aan The Byrds memorerende Suzy-Hang-Around. Vooral Honey Honey benadert de latere ABBA-sound. Het titelnummer is in vijf versies op deze heruitgave te vinden.

Op de bijgevoegde dvd is het optreden van ABBA op het Eurovisie Songfestival toegevoegd, plus diverse Britse en Duitse televisieoptredens en het beruchte Zweedse interview waarin aan de manager gevraagd werd waarom ABBA de slag bij Waterloo bezong. ABBA’s jubileumjaar is met deze heruitgave officieel gestart.