Na de even inventieve als mislukte marketingstunt bij het voorgaande album, lijkt Kaiser Chiefs op zijn vijfde plaat alle zeilen bij te zetten om met een hit voor de dag te komen. Dat lijkt niet echt te lukken.

Alweer drie jaar geleden verscheen de voorganger The Future Is Medieval, waarbij de band uit Leeds het ingenieuze plan had gevat fans de kans te geven hun eigen tracklist samen te stellen voor de digitale versie van het album. Dat het album kort daarna in fysieke vorm verscheen, deed afbreuk aan dat concept.

De misser leidde bovendien niet tot de verkoopresultaten van de eerste drie platen van Kaiser Chiefs en de bandleden leken zich te beseffen dat ze niet meer de meest gewilde festivalact waren. Ook de radiohits bleven uit. Voor Education, Education, Education & War schakelt Kaiser Chiefs de hulp van een paar hitschrijvers in.

Wat de compositorische of tekstuele bijdrages Fraser T. Smith, Richard Wilkinson en producer Ben H. Allen III exact behelzen is onduidelijk, maar het resulteert in elk geval nergens in simpele doch effectieve hitrefreinen van hits als Ruby en I Predict A Riot. Toch zijn The Factory Gates, Misery Company en My Life heuse meezingers.

Militair

Zanger Ricky Wilson maakt, zoals de albumtitel al aangeeft, wederom gebruik van militaire beeldspraak als commentaar op de samenleving, met name in Bows And Arrows en Cannons (dat wordt afgesloten met een ruim anderhalve minuut durende gesproken tekst). Muzikaal wijkt Kaiser Chiefs evenmin veel van eerdere platen af.

Wars van alle trends blijft de band stug volhouden bij de gitaarmuziek waar Kaiser Chiefs groot mee is geworden en met liedjes als Coming Home, One More Last Song en Ruffians On Parade bewijzen de Britten dat er nog steeds ruimte voor is. Zelfs al zijn de liedjes bijna lange na niet zo avontuurlijk als die het debuut Employment.