Vier jaar geleden overleed de befaamde en geliefde rockzanger Ronnie James Dio aan maagkanker. De metalheld wordt herdacht door vrienden en collega’s op het benefietalbum This Is Your Life.

De Amerikaanse zanger verwierf in de jaren 70 faam als zanger van de rockbands Elf en Rainbow (opgericht met Deep Purple-lid Ritchie Blackmore). Aan het einde van dat decennium verving hij Ozzy Osbourne bij Black Sabbath, met wiens leden hij later optrad onder de naam Heaven & Hell. Zijn eigen band heette simpelweg Dio.

Omdat Ronnie James Dio wordt geschouwd als een van de meest invloedrijke en beste rock- en metalzangers ooit, is het niet geheel verwonderlijk dat de benefiet-cd This Is Your Life bijna uitsluitend gevuld is met grootheden uit de hardere rockgenres, waaronder Motörhead, Anthrax, Glenn Hughes, Scorpions en Tenacious D.

Ook zijn er tal van gelegenheidsformaties gevormd voor dit album. Zo zingt Corey Taylor van Slipknot en Stone Sour Rainbow In The Dark met de rockband Satchel en Judas Priest-vocalist Rob Halford vertolkt Dio’s lijflied Man On The Silver Mountain met leden van Whitesnake, Dokken en Dio’s eigen begeleidingsband.

Testosteronmarathon

Killswitch Engage geeft Holy Diver een scherpe rand mee dankzij de agressieve vocalen van Howard Jones en Metallica laat middels een medley horen schatplichtig te zijn aan Dio. De enige vrouwen die we horen op deze testosteronmarathon zijn Doro en Lzzy Hale van Halestorm, die net zo imponerend klinken als hun mannelijke collega’s.

Op This Is Your Life wordt een representatieve dwarsdoorsnede van Dio’s oeuvre behandeld. Alle artiesten weten hun eigen draai aan de nieuwe uitvoeringen mee te geven, hoewel er zelden heel ver afgeweken wordt van de originele versies. De meester zelf is ook te horen op de plaat met het uit 1996 daterende titelnummer.