Het was misschien wel het meest geanticipeerde debuutalbum van de laatste jaren, dat van dubstepkoning Skrillex. Hij heeft er echter zolang mee gewacht, dat het specifieke genre onderhand al op zijn retour is.

In de zomer van 2010 introduceerde de Amerikaanse muzikant Skrillex zijn alter ego op de EP My Name Is Skrillex. Een paar maanden later volgende het eerste hitlijstsucces in de VS met Scary Monsters And Nice Sprites, uitgebracht op het platenlabel van Deadmau5. Bangarang uit 2011 was zijn meest succesvolle EP.

Een album liet lang op zich wachten, maar eindelijk is Recess dan een feit. De dubstephype van circa drie jaar geleden is inmiddels ruimschoots over zijn piek heen en dat lijkt Skrillex zich maar al te goed te beseffen. De elf nummers zijn dan wellicht ook beter onder de noemer EDM (Electronica Dance Music) te scharen.

De hectische productiestijl van Skrillex laat bovenal een mengvorm van stijlen horen, met uitstapjes naar acidhouse (Fuck That), electro (Stranger), krautrock (Doompy Poomp) en twostep (Fire Away). Op het nummer Coast Is Clear verrast hij samen met Change The Rapper met een frisse mix van drum-'n'-bass, hiphop en soul.

Jamaicaans

De invloeden uit diverse Jamaicaanse dancehallgenres klinken luid en duidelijk door in Ragga Bomb en Dirty Vibe, een samenwerking met collega Diplo (Major Lazer). Zeker Dirty Vibe, maar ook het onderkoelde Easy My Mind en het feestelijke Recess zijn geheide dansvloerkneiters en laten horen dat Skrillex met zijn tijd meegaat.

Niet dat liefhebbers van dubstep hoeven te vrezen dat Skrillex het genre volledig de rug heeft toegekeerd. De nummers All Is Fair In Love And Brostep en het al eerder verschenen Try It Out (in de Neon Mix) zitten nog boordevol elementen uit het genre dat mede door Skrillex op de kaart werd gezet. Maar nu is het tijd voor iets nieuws.