Johnny Cash staat vooral bekend om zijn vroege opnames voor Sun Records en zijn latere werk, maar zijn platen in de jaren 80 waren van mindere kwaliteit. De liedjes op Out Among The Stars stammen uit die tijd.

Aan het begin van dat decennium, waarin de oude countrygarde moeite had zich aan het veranderende muziekklimaat aan te passen, kampte Cash met een verslaving en zijn plaatverkopen holden achteruit. Zelfs Bruce Springsteen kon hem niet aan een hitalbum helpen (Cash coverde twee liedjes van The Boss op de elpee Johnny 99).

Het door Bill Sherrill geproduceerde album The Baron was zijn best verkochte album in de jaren 80. Diverse liedjes uit die opnamesessies uit 1981 zijn al die tijd op de planken blijven liggen, evenals nooit gebruikt werk uit 1984. Nu Cash weer scoort met zijn postume albums, worden deze liedjes verzameld op Out Among The Stars.

Het dozijn liedjes behoort zeker niet tot het beste materiaal van Cash, maar zijn stem is hier in absolute topvorm. Zijn vocalen klinken levendig en opgewekt, maar nog steeds diep en donker. Het wordt wel snel duidelijk dat Sherrills producties bewerkt zijn naar het voorbeeld van de opnames die Cash later met Rick Rubin maakte.

Opgeschoond

Her en der zijn er nog sporen te vinden van de gehekelde jaren 80-producties (ballad After All, gospellied I Came To Believe en Tennessee met kinderkoor), al sluiten liedjes als She Used To Love Me en Don’t You Think It’s Come Our Time (duet met vrouw June) met hun opgeschoonde arrangementen beter aan bij het latere werk van Cash.

Veel van de deuntjes bouwen echter voort op de eerdere successen van Cash, zoals zijn outlawcountryhits (I’m Movin’ On met Waylon Jennings), coyboythema’s (Baby Ride Easy) en zijn even onderhoudende als goudeerlijke praatzang (If I Told You Who It Was, Call Your Mother). Cash overtuigt zelfs met deze middelmatige liedjes.