Met zijn eerste hitje I Need A Dollar wekte de Amerikaanse zanger Aloe Blacc de indruk dat hij aan de bedelstaf was, maar na zijn wereldhit Wake Me Up met Avicii hoeft hij zich daar minder zorgen over te maken.

De zanger met de naam Egbert Nathaniel Dawkins III in zijn paspoort beseft zich echter maar al te goed het belang van een hit en voegt een akoestische versie van Wake Me Up toe aan zijn derde soloalbum Lift Your Spirit. Na een reeks albums als duoformatie Emanon, verscheen in 2006 zijn solodebuut Shine Through.

Pas in 2010 volgde de doorbraak met Good Things en de hit I Need A Dollar. Los van Wake Me Up, prominent aan het begin van Lift Your Spirit, bevat zijn derde langspeler tien liedjes die allen onder de noemer soulpop te scharen vallen, met duidelijke referenties naar Bill Withers, Al Green en John Legend.

De opgewekte soulliedjes etaleren vooral de indrukwekkende flexibiliteit van de stembanden van Aloe Blacc, met name in de soulvolle R&B-ballad Red Velvet Seat, het funky Love Is The Answer en het heerlijk ontspannen Eyes Of A Child, waarbij een complimenteuze vergelijking met collega Gregory Porter niet misstaat.

Beschamend

Lift Your Spirit bevat bovendien voldoende hitmateriaal, dat naast de infectieuze refreintjes echter vooral gekenschetst wordt door een bijna beschamende tekstuele simpelheid. Bij liedjes als Here Today, Soldier In The City, Wanna Be With You en het op Elton Johns Your Song gebaseerde The Man zit de kracht juist in de eenvoud.

Gezien zijn discografie, met nog diverse nevenprojecten, had Aloe Blacc met een muzikaal uitdagender product voor de dag kunnen komen, maar op Lift Your Spirit grossiert hij in makkelijk in het gehoor liggende deunen. Gecombineerd met de productie van DJ Khalil resulteert dit alles echter in een prettig soulplaatje.