Het meest memorabele element aan Shakira’s recente duet met Rihanna was de videoclip, waarin beide zangeressen schaars gekleed te zien waren. Shakira heeft echter nog wat hitrefreinen achter de hand op haar tiende studioplaat.

Shakira Mebarak Ripoll bracht in 1991 op veertienjarige leeftijd haar debuutalbum Magia uit, maar pas tien jaar later volgde de wereldwijde doorbraak met haar eerste Engelstalige plaat Laundry Service. Shakira’s titelloze vierde Engelstalige album zou eigenlijk al in 2012 verschijnen, maar werd vanwege haar zwangerschap uitgesteld.

Haar zoontje Milan is kort te horen aan het eind van het liedje 23, een van twaalf popdeunen op dit album (Can’t Remember To Forget You duikt ook in een Spaanse vertaling op, minus Rihanna). De inmiddels 37-jarige wereldster laat de latinpop van de grotendeels Spaanstalige voorganger The Sun Comes Out uit 2010 achter zich.

Hoewel de exotische klanken waarmee Shakira jaren geleden haar naam vestigde hier vrijwel geheel afwezig zijn, valt het reggae-achtige Cut Me Deep als zomers te omschrijven. You Don’t Care About Me lijkt in opbouw wat op Gotye’s Somebody That I Used To Know, dat ironisch genoeg gebaseerd is op een Latijns-Amerikaans stuk.

Gitaarpartijen

Shakira vindt het wel nog steeds prettig om haar meebrulrefreinen aan te dikken met stevige gitaarpartijen, zoals evident in Empire, Spotlight, Loca Por Ti en The One Thing. Op andere momenten blijven de liedjes rustig voortkabbelen, zoals Broken Record en het reeds genoemde 23. Toch nestelen de liedjes zich in je hoofd.

De Colombiaanse schone was altijd al een ster in het schrijven van wereldhits die het vooral moesten hebben van hun relatieve eenvoud. Hier krijgt Shakira het wederom voor elkaar een paar van die mogelijke millionsellers te produceren, in de vorm van de sexy dancedeun Dare (La La La) en het countryduet Medicine met Blake Shelton.