Sommige invloedrijke muzikanten staan in de schaduw van de bands die ze beïnvloed hebben. Zo ook Dr. Feelgood-gitarist Wilko Johnson, die zijn laatste plaat uitbrengt samen met The Who-zanger Roger Daltrey.

De Britse bluesrockband Dr. Feelgood werd in 1971 opgericht en had in eigen land vooral succes met het livealbum Stupidity, dat daar in 1976 de eerste plek bereikte. De single Milk And Alcohol was begin 1979 een top 10-hit voor de band van Johnson, die later korte tijd als gitarist werkzaam was bij Ian Dury & The Blockheads.

Johnsons invloed op de eerste Britse punkgolf was groot, hoewel hij zelden een eervolle vermelding krijgt naast andere wegbereiders van het genre als The Stooges, T.Rex, The New York Dolls of The Who. In 2013 werd bekend dat Johnson een ongeneeslijke vorm van kanker had en nooit meer kon optreden.

Onder aanvoering van producer Dave Eringa en bijgestaan door de gitarist zelf vertolkt Roger Daltrey tien liedjes uit het oeuvre van Wilko Johnson en een cover van Bob Dylans Can You Please Crawl Out Your Window. Going Back Home bevat niet alleen werk van Dr. Feelgood, maar ook van The Wilko Johnson Band.

Gebrom

De rauwe zangstem van Daltrey past perfect bij het bluesrockgeluid van Johnson en consorten (waaronder Blockheads-bassist Norman Watt-Roy). Nu zijn de vocalen van de inmiddels zeventigjarige zanger inmiddels wat sleets, al klinkt zijn diepe gebrom nog altijd prettig op liedjes als Keep On Loving You en Sneaking Suspicion.

Ook Johnsons gitaarwerk heeft nog steeds datzelfde venijn, vooral hoorbaar op Keep It Out Of Sight, Ice On The Motorway en All Through The City. Het ziet er gezien de conditie van Wilko Johnson niet naar uit dat er nog albums van de man zullen volgen, maar als dit daadwerkelijk zijn zwanenzang is, dan is het een afscheid in stijl.