Op zijn toepasselijk genaamde tweede album Crane II borduurt de 28-jarige rapper Kraantje Pappie voort op de technische en vaak speelse rijmstijl van de voorganger.

Alex van der Zouwen, alias Kraantje Pappie, verraste in 2012 vriend en vijand met zijn innovatieve debuutplaat Crane.

Sindsdien ontpopte de jonge Groninger zich als nieuw presentatietalent voor BNN in programma’s als De Social Club en The Next MC. Hij heeft de muziek echter niet links laten liggen.

Gepaard met het net iets andere hiphopgeluid van het Noisia-productieteam slaagt hij er opnieuw in iets geheel eigens te presenteren. Crane II kent vele invloeden en stijlen. De luchtigheid van de raps en de hardheid van de beats wijzen op één ding: het betreft hier een uiterst effectieve dansplaat.

Maar wel eentje die een moeizame start kent. Opener Ik Ren Dit komt over als een gefaalde poging tot opschepperige Amerikaanse hiphop. Hoe Belangrijk Vind Je Geld? weet ondanks de gelaagde, futuristische beat eveneens niet te imponeren. Pas wanneer we arriveren bij Droom begint Crane II gestalte te krijgen. 

Wankelend

Kraantje sluit zijn flow moeiteloos aan op het swingende, bijna nostalgische 2-stepgeluid van Noisia. Ook op de track Met Z’n Tweeën maakt Kraantje indruk door een iets andere zijde van zichzelf te tonen. Er wordt een sentimentele blik geworpen op een wankelende relatie.

De dance-elementen in In Vorm (Feestie) en Simpele Zes voelen wat goedkoop aan en de plaat komt soms onevenwichtig over. De productie weet de aandacht niet vast te houden. Veel van de muzikale arrangementen liggen in elkaars verlengde, waardoor het plezier van herhaaldelijk luisteren wordt bemoeilijkt.