Toen voormalig Oasis-lid Noel Gallagher het huis van rockmuzikant Mike Oldfield op Ibiza kocht, werd hij onaangenaam verrast toen het pand in zee aan het zakken was. Oldfield heeft inmiddels een ander zonnig oord opgezocht.

Na gewoond te hebben in Zwitserland, Los Angeles Palma de Mallorca, Los Angeles en Ibiza, vertoeft de teruggetrokken muzikant sinds 2009 op een eiland in de Bahama's. Oldfield heeft het gros van zijn fortuin verdiend met het befaamde album Tubular Bells uit 1973, de eerste elpee bij platenfirma Virgin van Richard Branson.

Ruim veertig jaar na dat immense succes is Oldfield toe aan zijn 25e langspeler. Anders dan de meeste platen van Oldfield, bestaat Man On The Rocks volledig uit vocale stukken. Zijn enige andere album in die opzet was Earth Moving uit 1989. Op Man On The Rocks maakt Oldfield echter slechts gebruik van één vocalist: Luke Spiller.

Fans van Oldfields progressieve rock- en new-agewerk zullen wellicht teleurgesteld zijn in dit dozijn melodische softrocknummers die de muzikant maakte met producer Steve Lipson. Zeer gangbare liedjes als Dreaming In The Wind, Sailing, Minutes en Following The Angels worden afgewisseld met de meeslepende rocksong Nuclear.

Verwachtingen

Hoewel nergens ondermaats, worden de verwachtingen die met de naam Mike Oldfield gepaard gaan nergens volledig waargemaakt. Bluesrocknummer Irene en de tamelijk gedateerde rockballad I Give Myself Away (een bewerking van een oud gospelliedje) zijn degelijk, maar niet veel spannender dan, zeg, Moonlight Shadow.

Waar Oldfield ditmaal compositorisch aan de oppervlakte blijft, gaat hij tekstueel echter wel de diepte in. Zo beschrijft hij zijn angsten als kind op Castaway en de pijn van verbroken relaties op Chariots. Toch is het moeilijk je aan de indruk te onttrekken dat het afgezonderde eilandleven Mike Oldfield milder heeft gemaakt als muzikant.