Singer-songwriters hebben veelal de neiging om hun liederen te doordrenken van weemoed en smart, met een verlangen naar iets dat er niet meer is. Het blijkt ook een terugkerend thema in de favoriete liedjes van Luka Bloom.

De Ierse zanger heeft een wat warrige discografie, die in 1978 begon met het debuutalbum Treaty Stone, uitgebracht onder zijn echte naam Barry Moore. Omdat hij uit de schaduw van zijn oudere broer Christy Moore wilde stappen, nam hij tien jaar later de artiestennaam Luka Bloom aan, naar een hit van Suzanne Vega.

Het eerste album als Luka Bloom verscheen in 1988 en werd ook spoedig weer teruggetrokken. Blooms daaropvolgende platen brachten de singer-songwriter daarentegen wereldwijd succes. Het idee achter zijn dertiende album Head & Heart begon met zijn wens het Amerikaanse musicalnummer My Wild Irish Rose op plaat te zetten.

Al gauw groeide het uit tot een project waarbij het Paul Ware Trio bij betrokken werd. De helft van de liedjes is gezamenlijk opgenomen in twee dagen tijd, waaronder een sentimentele uitvoering van Don McLeans And I Love You So, Ewen MacColls The First Time Ever I Saw Your Face en de door John Martyn geschreven titelsong.

Akoestisch

De opnames met de trioformatie behoren niet noodzakelijkerwijs tot de meest memorabele uitvoeringen op de plaat. Blooms eenvoudige akoestische versies van de Glen Campbell-hit Gentle On My Mind, het aloude Danny Boy en The Joy Of Living, een ander stuk van Ewen MacColl, liggen de singer-songwriter veel beter.

De twee liedjes met het Paul Ware Trio die het beste uit de verf komen, zijn Blooms twee eigen composities, Liffeyside en Give You Wings. De liedjes laten je verlangen naar een volledig album met eigen werk, alhoewel Luka Bloom ook zijn ziel en zaligheid legt in de smaakvolle pianoversie van My Wild Irish Rose.