De rust vinden in een hutje op de hei. Het is een idyllisch beeld dat synoniem staat voor gemoedsrust. Zangeres Marike Jager verbleef enige tijd in zo’n hutje, met als eindresultaat het album The Silent Song.

Na haar derde langspeler Here Comes The Night, gemaakt met de Amerikaanse producer Tchad Blake, en de tournee die erop volgde, trok de zangeres zich terug in een schuurtje. Met enkel haar gitaar, een kladblokje, rode wijn en wat thee werkte Jager daar in alle rust aan de plaat met deze zeer toepasselijke titel.

Want er schuilt inderdaad een zekere rust in de kleine en soms breekbare liedjes. Geen van allen worden ze aangekleed met wollige arrangementen of een warm aandoende studioproductie. Jager laat haar geesteskinderen liever gehuld in spaarzame instrumentatie de buitenwereld tegemoet gaan.

The Silent Song biedt in zekere zin een vorm van escapisme. Marike Jager zingt dat ze zich vrij voelt in het vrolijke Butterfly en in The Wolves Are Howling maant ze een geliefde diens zorgen te laten varen voor het slapengaan in haar hutje. Zowel Two als het ingetogen titelnummer zijn zeer minimalistische, verstilde composities.

Verborgen

Toch zat de singer-songwriter niet in alle eenzaamheid van de wereld verborgen. Henk Jan Heuvelink nam alle liedjes op in Jagers tijdelijke verblijfplaats en speelde piano op enkele nummers. Er kwam een internationale gast langs in de vorm van Ron Sexsmith, die met Jager in duet ging op het innemende liedje Don’t You.

Het is bewonderenswaardig hoe Marike Jager met een paar simpele, repetitieve aanslagen op haar akoestische gitaar onmiddellijk een sfeer kan oproepen en dat ook nog de volledige duur van een liedje interessant weet te houden. Je zou bijna Jagers voorbeeld volgen om ook een hutje op de hei op te zoeken.