De zogenaamde Zwarte Lijst van soul- en jazzstation Radio 6 is al jaren een beproefd concept en met een derde compilatiealbum wordt de 'zwarte muziek' verder belicht.

De Zwarte Lijst is een door luisteraars van het publieke radiostation samengesteld overzicht van alles dat maar onder de noemer 'zwarte muziek' geschaard kan worden, zij het soul, jazz, R&B, disco, hiphop en reggae. Toch zijn die laatste twee genres de grote afwezigen op de uitvoerige cd-box De Zwarte Lijst, Volume 3.

Zo wordt het volledige hiphopgenre samengevat door een enkel liedje van Raphael Saadiq, tenzij je ook de wereldhit Happy van Pharrell Williams nog als hiphop zou bestempelen. Reggae wordt zelfs helemaal niet vertegenwoordigd, waardoor deze verzamel-cd vooral terugvalt op R&B, soulklassiekers en hedendaagse jazzpop.

Zoals bij platenfirma Universal Music gebruikelijk is, wordt de catalogus van Motown veelvuldig geraadpleegd voor compilatie-cd’s, hier met tijdloze popliedjes van Marvin Gaye (Got To Give It Up Pt. 2), Stevie Wonder (My Cherie Amour), The Temptations (Treat Her Like A Lady) en Martha & The Vandellas (Dancing In The Street).

Vaandeldragers

Ook disco (Chic, Patrice Rushen, Donna Summer) en swingbeat (Jocelyn Brown, Ray Parker Jr.) komen aan bod op De Zwarte Lijst, Volume 3, al moet opgemerkt worden dat het aandeel jazz aanzienlijk is teruggeschroefd op dit derde deel. Miles Davis, Nina Simone, Gregory Porter en Anthony Hamilton zijn de belangrijkste vaandeldragers.

Los van enkele manco’s in de samenstelling, valt echter niet te ontkennen dat het merendeel van deze zestig liedjes bijzonder aangenaam luistervoer is, of het nu onderbelichte soulpareltjes zijn van Donny Hathaway en Etta James, wereldhits van Smokey Robinson en Jamiroquai of recentere bijdrages van Amy Winehouse en Sabrina Starke.