Zangeres Neneh Cherry heeft haar fans achttien jaar laten wachten op een nieuw album. Je zou denken dat ze dan uitgebreid de tijd heeft genomen voor haar vierde langspeler, maar dat blijkt geenszins het geval.

Bij het grote publiek is de Zweedse Neneh Marianne Karlsson vooral bekend van haar jaren 80-hits Buffalo Stance, Manchild, Kisses On The Wind en Inna City Mama, waarvan ze het succes enkel met haar duet 7 Seconds met Youssou N’Dour uit 1994 wist te overtreffen. In september 1996 verscheen haar laatste album Man.

Los van enkele gastvocalen op singles van anderen en remix- en livealbums in 1997, volgde na Man een periode van muzikale inactiviteit die tien jaar in beslag nam. Sindsdien maakte ze twee albums met de formatie Cirkus en eentje met The Thing. Samen met producer Kieran Hebden werkte ze aan haar vierde soloplaat Blank Project.

De tien liedjes op Blank Project zijn in vijf dagen tijd met haar begeleidingsband Rocket Number Nine opgenomen. Hebden en Cherry slagen er op deze manier in de energie van een liveoptreden uitstekend te vangen, ondanks dat de liedjes op zichzelf elektronisch van aard zijn, zoals Cynical, Dossier, Naked en de hectische titelsong.

Minimalistisch

Het is opmerkelijk dat Neneh Cherry teruggrijpt op de triphop- en hiphopelementen van haar tweede album Homebrew uit 1992. Hoewel je zou verwachten dat Blank Project daardoor mogelijk erg gedateerd klinkt, blijken nummers als Weightless en Everything juist opvallend eigentijds. Dat vanwege de minimalistische productie.

Die minimalistische productie uit zich het beste in het openingsnummer Across The Water, waarin de kenmerkende vocalen van Neneh Cherry enkel ondersteund worden door spaarzame percussie. Anders dan het duet met landgenoot Robyn vormt dit kleine liedje het hoogtepunt van haar langverwachte soloalbum.