Kort na het verschijnen van zijn derde album liet singer-songwriter Bertolf Lentink weten weinig trek meer te hebben in een carrière als soloartiest. Daarmee is zijn eerste bandplaat sinds het uit elkaar vallen van The Junes een feit.

Lentink bracht vijf jaar geleden zijn eerste soloalbum For Life uit, na zanger te zijn geweest bij The Junes en sessiemuzikant in de liveband van Ilse DeLange. Eind 2012 kondigde Lentink al aan een plaat te gaan maken met zijn nieuwe band Color Reporters. Het titelloze debuutalbum volgt op Harde Noten met Kasper van Kooten.

Lentink richtte met bassist Bas Wilberink Color Reporters op, vernoemd naar een liedje van Elliott Smith. De schrijfsessies met Wilberink voor Lentinks derde plaat resulteerden in het dozijn liedjes dat uiteindelijk in deze bandformatie het levenslicht ziet. Er zijn noemenswaardige verschillen met het solowerk van Lentink.

Nog steeds zijn er de overduidelijke invloeden herkenbaar van The Beatles (en dan met name Paul McCartney) en van Amerikaanse westcoastrock, maar het geheel is robuuster en steviger dan Lentinks vaak fijnzinnigere en introvertere solomateriaal. Let maar op de gitaarpartijen in Even The Bad Ends Badly of Spend The Balance.

Onbewust

Wellicht onbewust, maar liedjes als Clarity, Marionette, Crossing An Ocean en First To Know vertonen enige gelijkenissen met het werk van Crowded House, met name in de zanglijnen (al moet opgemerkt worden dat ook deze band zich erg door The Beatles liet inspireren). Crack The Code doet juist weer denken aan The Jayhawks.

Zowel bij Crowded House als bij The Jayhawks speelde samenzang bovendien een grote rol en ook bij Color Reporters is die samenzang buitengewoon plezierig, vooral in het sobere doch eigenzinnige End Of Seas en het potentiële hitje Dutch Summer. Het debuut van Color Reporters straalt bovenal veel plezier en levensvreugde uit.