Na een afwezigheid van vier jaar keert de Amerikaanse band We Are Scientists terug in een poplandschap waarin veel genregenoten hun fanschare aanzienlijk zagen slinken. Dat lijkt ook te gelden voor deze pseudowetenschappers.

Bijna tien jaar geleden was We Are Scientists een van de voornaamste Amerikaanse exponenten van de toenmalige golf aan postpunkbands, samen met Interpol en The Killers. Ze gingen de competitie aan met Britse groepen als The Futureheads, The Pigeon Detectives, Maxïmo Park, Bloc Party, Arctic Monkeys en Editors.

Uiteindelijk zijn alleen die laatste twee bands en The Killers doorgegroeid naar het niveau van een stadionact, terwijl veel collega’s nu juist met kleinere concertzalen genoegen moeten nemen. Toch lenen de liedjes op het vierde We Are Scientists-album TV En Français zich uitstekend voor grote hallen en festivalweides.

Zeker de op Amerikaanse leest geschoeide rock als Take An Arrow, Don’t Blow It en Return The Favor ligt wat in het verlengde van landgenoten als Daughtry, Kings Of Leon en Foo Fighters. Tegelijkertijd is er die voelbare voorliefde voor Anglofiele rockmuziek, wellicht deels ingegeven door drummer Andy Burrows (ex-Razorlight).

Capaciteiten

Hoewel weinig origineel en inmiddels enigszins gedateerd, zijn het juist dit soort liedjes waar We Are Scientists negen jaar na het voortreffelijke debuutalbum With Love & Squalor in uitblinkt. Vooral What You Do Best, Overreacting, Sprinkles en Slow Down zijn sterke voorbeelden van de capaciteiten van We Are Scientists.

Softere liedjes als Make It Easy en Courage doen bovendien niet enkel aan de vorige band van Burrows denken, maar ook aan diens aartsrivalen van The Kooks. Producer Chris Coady voegt eveneens niks nieuws toe aan het bandgeluid van het drietal. TV En Français is een solide plaat, maar bovenal een teken van leven.