Het is alweer dertig jaar geleden dat soulzanger Marvin Gaye na een ruzie door zijn eigen vader neergeschoten werd. Ter nagedachtenis aan dit trieste feit wordt de wereldster herdacht met uitgave van de cd-box Collected.

Had Gaye dat fatale schot overleefd, dan had hij op 2 april van dit jaar mogelijk zijn 75e verjaardag gevierd, maar het lot was hem anders gezind. Verzamel-cd’s van de gevierde en getroebleerde soulzanger zijn talrijk, al is Collected een van de meest omvangrijke oeuvre-overzichten die van Marvin Gaye verkrijgbaar zijn.

Het zou wat ambitieus zijn om alle singles die Gaye bij leven (en daarna) uitbracht bijeen te brengen, daar nog geen enkele cd-box daarin geslaagd is. Desondanks staan de samenstellers van Collected stil bij enkele vaak over het hoofd geziene liedjes, waaronder zijn geflopte debuutsingle Let Your Conscience Be Your Guide uit 1961.

Het aantal rariteiten op Collected is echter schaars, want de 54 liedjes die over de drie cd’s zijn uitgesmeerd zijn voornamelijk hits, met naast vanzelfsprekende toevoegingen als What’s Going On, I Want You, I Heard It Through The Grape Vine, Sexual Healing en Got To Give It Up nog een sloot aan pareltjes uit zijn repertoire.

Manifesteren

Liefhebbers van Gaye’s werk uit de jaren 60 zullen vooral content zijn met de eerste schijf. Het talent van de zanger manifesteerde zich reeds op vroege hits als Stubborn Kind Of Fellow en Can I Get A Witness, met noemenswaardige hoogtepunten als I’ll Be Doggone, One More Heartache en Little Darling (I Need You).

De tweede cd belicht vooral het sociaalgeëngageerde werk uit het begin van de jaren 70, alsmede zijn zwoele soulballads. Sanctified Lady is het enige nummer van zijn drie postuum uitgebrachte albums, terwijl de derde schijf vol staat met duetten met onder meer Tammi Terrell en Diana Ross. Collected is een viering van een prachtig oeuvre.