De soundtrack van de film Romeo + Juliet betekende in 1997 niet alleen de grote doorbraak voor Leonardo DiCaprio en Claire Danes, maar ook voor de band The Cardigans. Zangeres Nina Persson brengt haar eerste soloplaat uit.

Met The Cardigans scoorde de Zweedse zangeres internationaal hits als Lovefool, My Favourite Game en Erase/Rewind. Tussen de bedrijven door bracht ze nog twee platen uit met haar andere band, genaamd A Camp. Ook ging ze in duet met de Britse band Manic Street Preachers op de hit Your Love Alone Is Not Enough.

Persson maakte haar eerste plaat op eigen titel samen met haar echtgenoot Nathan Larson (verantwoordelijk voor filmmuziek van onder meer Boy’s Don’t Cry, Tigerland en The Deal) en zanger Eric D. Johnson van de Amerikaanse folkband Fruit Bats. Toch ligt Animal Heart grotendeels in het verlengde van Perssons eerdere werk.

Niet dat liedjes als Dreaming Of Houses, Forgot To Tell You, Clip Your Wings en Catch Me Crying zomaar op albums van The Cardigans hadden kunnen staan, daar zijn ze te gepolijst en te braaf voor. Op een aantal momenten mis je bovendien Peter Sevenssons kenmerkende gitaarwerk achter Perssons dunne vocalen.

Middelmatig

De liedjes van de 39-jarige zangeres (en een middelmatige cover van Food For The Beast van Joan As Police Woman) zijn onderhoudend en stuk voor stuk degelijk uitgevoerd, maar worden nergens echt spannend. Liefhebbers van Scandinavische zangeressen horen wellicht een gelijkenis met haar Noorse collega Lene Marlin.

Het grote minpunt van Animal Heart is dat Larson en Johnson een hoop potentieel laten liggen. Een aantal van de eerder genoemde liedjes was een stuk beter uit de verf gekomen als de refreinen vetter waren aangezet en er gedurfdere keuzes in de arrangementen waren gemaakt. Nu ga je enkel terug verlangen naar The Cardigans.