De Canadees-Amerikaanse zanger Rufus Wainwright heeft nog nooit een hit gescoord, maar dat hindert de artiest niet om toch een verzamel-cd met zijn bekendste werk uit te brengen.

Niet dat Wainwright echt bekend werk heeft, los van zijn radiohitje Going To A Town uit 2007 en zijn cover van Leonard Cohens Hallelujah, te horen in de eerste Shrek-film. Onbekend betekent in het geval van Rufus Wainwright zeker niet onbemind, want de zanger heeft een grote fanschare die trouw zijn albums koopt.

In dat opzicht is Vibrate: The Best Of een nogal onnodige uitgave voor zijn fans, die enkel het nieuwe liedje Me And Liza als geldend argument hebben om de cd aan te schaffen. Wie de dubbel-cd-variant koopt, wordt wel getrakteerd op bijzonder materiaal en twee nummers van zijn andere nieuwe cd, Live From The Artists Den.

Dit Best Of-album kan het beste worden gezien als een introductie in de reeds uitgebreide discografie van Wainwright, die begon met het titelloze debuutalbum uit 1998. Hij neemt zijn luisteraar bij de hand om enkele hoogtepunten uit zijn carrière uit te lichten. Zo is Oh What A World uit 2003 een exceptioneel pronkstuk.

Homo-erotisch

Maar eigenlijk zijn alle zestien liedjes op Vibrate elk op hun eigen manier bijzonder. De homo-erotische pianoballade The Art Teacher bijvoorbeeld, het countryachtige Grey Gardens, het dartelende liefdesliedje Foolish Love, het orkestrale titelnummer over zijn mobiele telefoon en de meeslepende rockballad Go Or Go Ahead.

Het is overigens niet ondenkbaar dat er alsnog potentiële hits schuilgaan achter liedjes als April Fool en I Don’t Know What It Is. Is het niet voor Wainwright zelf, dan wellicht voor een talentenjachtkandidaat. Want als dit verzamelalbum iets duidelijk maakt, dan is het wel dat Rufus Wainwrights een hoop hits is misgelopen.