Achter de ambitieuze en wat neurotische Rachel Berry uit de televisieserie Glee gaat zangeres en actrice Lea Michele schuil. Na het overlijden van haar vriend en collega Cory Monteith stort ze haar hart uit op haar debuutalbum.

Wie Glee gevolgd heeft, weet dat Rachel Berry verliefd wordt op Monteiths karakter Finn Hudson, een stereotype highschoolatleet, en zich uiteindelijk met hem verlooft. Ook buiten de serie om waren Michele en Monteith een koppel, maar de acteur overleed in juli 2013. Die emoties zijn onderhuids voelbaar op het album Louder.

Toch is het aandeel van Michele in de creatie van dit elftal liedjes bescheiden, want ze had als co-auteur enkel met Cue The Rain en If You Say So iets van doen. In dat laatste nummer wordt rechtstreeks aan de dood van Monteith en zijn laatste gesprek met Michele gerefereerd. De ontreddering die doorklinkt in de tekst is aangrijpend.

Bijgestaan door een legio aan door de wol geverfde producers en hitschrijvers als Sia, StarGate, John Shanks, Anne Preven, Chantal Kreviazuk, David Hodges en Christina Perri laat de Glee-ster desondanks hoopgevende en positieve boodschappen horen in de vorm van energieke en meeslepende popproducties.

Talent

Hoewel ontegenzeggelijk eigentijds laten uitbundige strijdliederen als Cannonball, On My Way, Louder en Don’t Let Go weinig uniciteit horen. Ze dienen vooral om haar vocale talent te belichten, dat duidelijk beïnvloedt is door collega’s als Beyoncé (Thousand Needles), Céline Dion (You’re Mine) en zelfs Bonnie Tyler (Battlefield).

Het merendeel van de liedjes leent zich er goed voor om hard mee te brullen en alle emoties de vrije loop te laten. Dat geldt zelfs voor Chantal Kreviazuks overdreven poëtische tekst over samen branden in de hel in Burn With You, al is dat liedje met de kennis van de achtergronden van dit album een wat ongelukkige toevoeging.