Voor een kortstondige tournee begin 2014 bewerkte De Dijk enkele van zijn grootste hits alsmede minder bekende nummers, samen met strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. Het resultaat is nu uit op cd.

De collectieve tournee van De Dijk en het 19-koppige orkest was aanvankelijk onder de noemer Breder Dan Klassiek, onder welke vlag Amsterdam Sinfonietta reeds eerder voorstellingen verzorgde. Met de kolderieke titel Dijkers & Strijkers worden opnames van de zeventien stukken uit de vijf concerten op cd samengevoegd.

De samenwerking voelt al vanaf het eerste moment natuurlijk aan, wanneer een fragment uit Bachs Siciliano als intro gekoppeld wordt aan Zevende Hemel. Andere bewerkingen van het repertoire van De Dijk pakken eveneens bijzonder geslaagd uit. Zo krijgt Als Het Golft een walsritme mee en wordt Groot Hart een bolero.

Dankzij het orkest krijgt De Dijk de kans zijn liefde voor soulmuziek nog scherper vorm te geven, met name in de bewerking van Nooit Meer Terug, Bobby Bland-cover Ga Me Voor en het nieuwe liedje Schedels En Knekels. Ook Jacques Brels Mathilde lijkt op het lijf van Huub van der Lubbe geschreven.

Vertaling

Bovendien zet De Dijk nog twee klassieke werken op smaakvolle wijze naar eigen hand, te weten de Tsjaikovski-compositie Nur Wer Die Sehnsucht Kennt (waarvan de originele tekst van Goethe door Van der Lubbe werd vertaald als Wie Geen Verlangen Kent) en Schuberts Der Leiermann (vertaald als De Muzikant).

Amsterdam Sinfonietta heeft vooral een ondersteunde rol in dit project, maar treedt ook zelf voor het voetlicht met een orkeststuk van Tsjaikovski. Ondanks de handvol hits van De Dijk, wordt het echter nergens een meezingfestijn in de trant van Symfonica In Rosso. Dijkers & Strijkers blijft intiem.