Nu zanger Rufus Wainwright de wereld over trekt met zijn Best Of-tournee, zorgt hij ervoor dat de concertbezoekers met een handvol souvenirs naar huis kunnen. Twee verse cd’s liggen klaar bij het cd-kraampje.

Amper zestien jaar geleden verscheen Wainwrights titelloze debuutalbum, maar de laatste jaren staan voor de Canadees-Amerikaanse zanger veelal in het teken van terugkijken op zijn carrière tot nu toe. In 2011 verscheen de zeer omvangrijke boxset House Of Rufus en momenteel ligt het verzamelalbum Vibrate in de platenwinkels.

Tegelijkertijd met Vibrate brengt Wainwright de live-cd Live From The Artists Den uit, met opnames van een eenmalig concert dat de zanger op 17 mei 2012 gaf in de Hemelvaartskerk in de New Yorkse wijk Greenwich Village. Dit ter promotie van zijn destijds actuele studioalbum Out Of The Game, hier volop vertegenwoordigd.

De plaat gaat toepasselijk van start, met een vrome acapellaversie van Candles, een van de prijsnummers van Wainwrights laatste studioalbum. Hoewel het album fraaie uitvoeringen bevat van tien nummers van Out Of The Game (en nog zes oudere liedjes), wordt de geraffineerde studioproductie van Mark Ronson af en toe gemist.

Glansrol

Dit met name op Montauk, Bitter Tears en het titelnummer van de plaat. Uitvoeringen die er in positieve zin bovenuit springen, zijn het van een blazerssectie voorziene Rashida, soulvolle stukken als Song Of You en Barbara, het Beatleske Welcome To The Ball en Jericho, met een glansrol voor Wainwrights achtergrondzangeressen.

Wainwright eert zijn beide ouders met liedjes die zij geschreven hebben. De innemende pianoversie van Kate McGarrigle’s On My Way To Town en een volledig akoestische uitvoering van One Man Guy van Loudon Wainwright III behoren tot de hoogtepunten op deze toch al uitmuntende concertregistratie van de markante zanger.