Zangeres Miss Montreal heeft vlinders in haar buik dankzij haar nieuwe vlam, Handsome Poets-drummer Daniël Smit. Die hervonden gelukzaligheid in de liefde vindt zijn weg op het album Irrational.

Het liefdesleven van Sanne Hans heeft altijd wel een rol gehad in haar teksten. Of het nu een luchtig deuntje was als haar debuutsingle Just A Flirt uit 2008, de 'happy single'-attitude van kersthit Being Alone At Christmas uit 2009 of de grievende liedjes I Know I Will Be Fine en Giving Up On You van het voorgaande album I Am Hunter.

De eerste twee singles van Irrational, het reeds vorig jaar verschenen Heavy Heart en het door een externe partij geschreven Say Heaven, Say Hell, waren weliswaar in de vertrouwde Miss Montreal-stijl, maar het is met name in de andere liedjes op haar vierde album waarop ze haar zachtere, lievere kant laat horen.

"I’m not used to this", zingt de blonde zangeres in het uitbundige en ronduit vrolijke Together en in het gelijksoortige titelnummer beschrijft ze eveneens die aangename onderbuikgevoelens met haar prettig hese stem. Een nieuwe relatie brengt, hoe goed het ook gaat, nieuwe onzekerheden met zich mee, die ze uit in Craziest.

Overblijfsel

Toch is Irrational verre van een kleffe bedoening, mede dankzij de toevoeging van het liedje Done With You, dat zowel thematisch als compositorisch een overblijfsel lijkt van een eerder album. Vanwege de afwezigheid van echte gitaarnummers is het boze-meisjesgehalte bovendien lager dan op haar vorige twee langspelers.

De frisse popliedjes met al diens "ooh-ooh-ooh"'s blijven lang in het hoofd hangen en memoreren aan het debuutalbum van Miss Montreal, maar maken anderzijds minder impact dan emotionelere liedjes als So Cold en Better When It Hurts. Sanne Hans zit lekker in haar vel en dat draagt ze uit met deze opgewekte langspeler.