De Britse band T.Rex gold begin jaren 70 als een van de belangrijkste bands van het glamrockgenre, al liggen de wortels van de groep in de hippiemuziek. Het vijfde album toonde de transitie van bloemenkinderen naar rockgoden.

T.Rex werd in 1967 al opgericht door zanger/gitarist Marc Bolan onder de naam Tyrannosaurus Rex. Drie jaar later onderging het duo enkele veranderingen. Percussionist Steve Took werd na onenigheid met Bolan verruild voor Mickey Finn op het album A Beard Of Stars. Later dat jaar werd de bandnaam ingekort tot T.Rex.

A Beard Of Stars markeerde eveneens een belangrijke creatieve koerswijziging, daar Bolan zijn elektrische gitaar langzaamaan prefereerde boven zijn akoestische. Op het album T.Rex werd voortgebouwd op dat concept, terwijl Bolan ook zijn vaak wat pretentieuze en sprookjesachtige teksten langzaam maar zeker losliet.

Overigens zijn er nog steeds artefacten daarvan op dit album te vinden, in de vorm van heidense vertelling in The Children Of Rarn, The Wizard en Beltane Walk. Zowel A Beard Of Stars als T.Rex worden opnieuw uitgebracht als dubbel-cd’s, beide met een karrenvracht aan extra materiaal, voornamelijk demo’s en live-opnames.

Zenuwen

De samenstellers van de heruitgaves hebben diep gegraven in de archieven, want de nieuwe editie van T.Rex bevat veel meer nummers dan die uit 2005. De demo’s zijn echter van zeer wisselende kwaliteit, waardoor de tweede schijf een lange zit is. De experimenteerdrift van Bolan gaat op den duur ook op de zenuwen werken.

Los van de inclusie van de oorspronkelijk afwezige single Ride A White Swan bevat T.Rex geen hits, al geeft het de groei van Bolan als componist en als popfenomeen aan het begin van de jaren 70 goed weer. Dampende glamrockhits als Hot Love, Get It On, 20th Century Boy en Children Of The Revolution zijn dan nog toekomstmuziek.