Vrijen als tijdverdrijf. Zo gaat dat tegenwoordig, aldus de Belgische muzikant Admiral Freebee in het liedje Making Love In 2014, afkomstig van zijn album The Great Scam.

Het is overigens een van de mindere stukken op de vijfde studioplaat van Tom Van Laere, wiens alter ego Admiral Freebee veel gelijkt op de Marlboro Man. De Antwerpenaar stelt zijn voorliefde voor alles wat typisch Amerikaans is centraal in zijn act. Zelfs zijn artiestennaam is ontleend uit een boek over reizen door de VS.

Nadat Admiral Freebee in 2003 in eigen land doorbrak met het titelloze debuutalbum, is er relatief weinig aan zijn klankpalet verandert. Nog immer laat hij zich inspireren door Amerikaanse rockers als Tom Petty, Bruce Springsteen, Bob Seger, Bob Dylan en de Canadese supersterren Neil Young en Leonard Cohen.

De albumtitel The Great Scam lijkt bewust of onbewust te slaan op het feit dat Van Laere redelijk ongegeneerd leentjebuur speelt bij zijn voorbeelden. Niet alleen neemt hij stijlelementen over, maar ook tekstfragmenten en melodielijnen komen zo nu en dan bekend voor. Zo doet In Spring sterk denken aan het werk van Nick Drake.

Politiek

Met deze duidelijk herkenbare voorbeelden levert hij een dozijn prettige liedjes af, die even Amerikaans aandoen als zijn spijkerblouse. Een vergelijking met Some Girls van The Rolling Stones past ook. Misschien is hij niet de aangewezen persoon om, net als zijn helden, politiek aan te snijden, gezien het wat geforceerde Walking Wounded.

Dankzij het gitaarspel van J. Mascis van Dinosaur Jr. wordt Finding My Way Back To You het stevigste nummer op de plaat, terwijl Van Laere juist uitblinkt in bedachtzame liedjes als Poet’s Words, The Land Of Lack en I Don’t Want To Feel Good Today. Op The Great Scam is de zanger een anachronisme, dat met verbazing naar 2014 loert.