Altijd onderweg. Het blijkt een terugkerend thema te zijn in het werk van de Haarlemse groep Chef'Special. Het tweede album heet Passing Through.

De plaat verschijnt drie jaar na het debuutalbum One For The Mrs., dat bij wijze van grap werd opgedragen aan de op de hoes afgebeelde bandbus van Chef'Special. Die bandbus heeft de nodige kilometers afgelegd na het debuut van de groep rond zanger en rapper Joshua Nolet. Ook Passing Through vertegenwoordigt een reis.

Een reis naar het wasdom, langs tal van belangrijke en ingrijpende gebeurtenissen in de levens van de bandleden. Onder meer het overlijden van Nolets vader, die hier op een liefdevolle manier herdacht wordt in het ontroerende In Your Arms. De doorreis wordt in het artwork gesymboliseerd met een gat dwars door de cd-hoes heen.

Op het debuut bouwde Chef'Special vooral verder op het fundament dat stijl- en stadsgenoten Relax jaren eerder al gelegd had. In basis is er weinig veranderd, daar de band nog steeds een eclectische mix van pop, funk, hiphop en reggae hanteert, al worden wel andere ingrediënten toegevoegd, zoals een snufje Outkast en The Black Eyed Peas.

Springerig

De eerste helft van het album is vooral erg luchtig en leunt nog erg op wat de band ook al op het debuutalbum liet horen, met springerige liedjes als Peculiar, Wash Away, Julie en Still Don’t Know. Het Amerikaanse productietrio The Lion’s Share gebruikt de vroege jaren 90 veelvuldig als referentiekader voor een aantal nummers.

Zo bevatten On Shoulders en Everbody een vleug R&B, terwijl Night Like This, Day Is Done, Canivore en A Message zich als een tropische cocktail van reggae en dub laten beschrijven. Ondanks de ongebreidelde energie en het optimisme, laat de band juist in ingetogen liedjes als In Your Arms en Free horen iets van de wereld gezien te hebben.