De Nederlandse rapper Tim Kimman alias Jebroer levert met Gouden Tranen zijn eerste officiële wapenfeit af. Hij is lid van hiphopcollectief Nouveau Riche, waarvan ook Mr. Polska deel uitmaakt.

Net als op het eerder verschenen Broederschap EP probeert de jonge Leidenaar een balans te vinden tussen het beukende clubgeluid van zijn hiphopcollectief Nouveau Riche en de intimiteit van zijn meer persoonlijkere vertellingen.

De instrumentele invulling zijn debuutplaat is verrassend.

Hoewel de producties op Gouden Tranen genoeg pit vertonen om zich staande te kunnen houden op de dansvloer, mag geconcludeerd worden dat dit een relatief ingetogen feestje is. Aan de hand van enkele zeer persoonlijke raps stelt Jebroer zich in het openingsnummer Oude Man kwetsbaar op.

Dit wordt voortgezet op het oprechte Broer, waarin hij zijn niet altijd geslaagde voorbeeldfunctie voor zijn broertje en zusje beschrijft. De charismatische rapper belicht op pakkende wijze de gebeurtenissen die zijn leven hebben vormgegeven. Maar het duurt niet lang voor het eerste struikelblok zich aandient.

Vaardigheden

Het kinderlijke Deal Met De Rave lijkt met zijn onuitstaanbare refrein en eenvoudige rijmpjes een rechtstreekse kopie van Gers Pardoels Ik Neem Je Mee. Hij herpakt zich op het krachtige Camouflage, waarop hij zijn vocale vaardigheden etaleert door de situatie van een aan lager wal geraakte vriend te delen.

Nummers als We Zijn Daar en Te Diep verbleken in vergelijking met de getoonde diepgang op Broer en Camouflage, terwijl Hoesten Als Bejaarden de plank volledig misslaat. Toch is er voldoende bewijs geleverd om te kunnen stellen dat Jebroer een sterke eerste indruk achterlaat.