Met een reünie van de acteurs uit de comedieserie Seinfeld in het vooruitzicht, is de befaamde gevel van Tom’s Restaurant binnenkort weer op tv te zien. Een plek die ook door Suzanne Vega bezongen werd.

Want ja, Vega’s hit Tom’s Diner (tevens het nummer waarop het algoritme van een mp3-bestand gebaseerd is) gaat over de dezelfde plek waarin Jerry Seinfeld en zijn vrinden vaak te vinden waren. Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles is haar twaalfde album, na een reeks albums met akoestische versies van oud werk.

Ondanks de pretentieuze albumtitel, die misschien aandoet alsof het de soundtrack voor een sprookjesachtige fantasyfilm betreft, bevat Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles tien licht-verteerbare liedjes die ze maakte met de Ierse gitarist Gerry Leonard, vooral bekend van zijn werk met David Bowie.

Volgens de zangeres zelf handelen de liedjes grotendeels over materialisme, maar die boodschap is verpakt in soms cryptische beschrijvingen of in heroïsche verhalen die eigenlijk over alledaagse dingen gaan. Een opvallend liedje is Song Of The Stoic, dat ze beschrijft als een soort levensloop van de protagonist uit haar hit Luka.

Tarotkaart

De grimmige jaren die achter ons liggen worden samengevat in de mystieke tekst van Laying On Of Hands/Stoic 2, de dood van een geliefde inspireerde Silver Bridge (dat veel doet denken aan haar hitje Marlene On The Wall) en Portrait Of The Knights Of Wands is een kille folksong gebaseerd op een figuur van een tarotkaart.

Zelfs wiens kennis van haar repertoire niet verder reikt dan haar handvol hits, kan plezier beleven aan dit album. Vega’s algehele stijl is amper veranderd, al zijn er wat modernere productie-elementen toegepast. Zo bevat Don’t Uncork What You Can’t Contain een sample van de 50 Cent-hit Candy Shop. Maar toch klinkt het als 1987.