Als zangeres Dusty Springfield nog geleefd had, dan had ze dit jaar haar 75e verjaardag gevierd. De verzamel-cd Dusty Heard Them Here First brengt muziek bij elkaar die de jonge Springfield destijds inspireerde.

Springfield werd op 16 april 1939 geboren als Mary O’Brien en overleed kort voor haar zestigste verjaardag, op 2 maart 1999. Eind jaren 50 startte ze haar muzikale carrière, eerst als lid van de meidengroep The Lana Sisters en vervolgens als zangeres van folktrio The Springfields. Na een afscheidsconcert in 1963 ging ze solo.

Begin jaren 60 speelde Dusty Springfield een belangrijke rol in de introductie van de klanken van de Amerikaanse platenfirma Motown in Groot-Brittannië. De zangeres nam veelvuldig liedjes uit de Motown-catalogus op en een aantal daarvan zijn in hun originele uitvoeringen terug te horen op Dusty Heard Them Here First.

Zo komen we hier fraaie en relatief vergeten pareltjes tegen als Needle In The Haystack van The Velvelettes, Can I Get A Witness van Marvin Gaye, You’ve Really Got A Hold On Me van The Miracles en Girls It Ain’t Easy van The Honey Cone. Maar de samenstellers kijken verder dan enkel Springfields voorliefde voor Motown.

Vriendin

Springfield nam bijvoorbeeld diverse liedjes op van singer-songwriter en goede vriendin Norma Tanega, wier liedje No Stranger Am I hier te vinden is. Ook bijzonder mooi zijn het aandoenlijke Welcome Home, met de gepassioneerde soulstem van Garnet Mimms, alsmede het smachtende Love Me By Name van Lesley Gore.

Hoewel liedjes als Now That You’re My Baby van The Chiffons, Barbara Acklins Am I The Same Girl en Every Ounce Of Your Strength van Carla Thomas exemplarisch zijn voor het vroege werk van Dusty Springfield, worden haar latere covers van K.T. Oslin, Chi Coltrane en Evie Sands niet over het hoofd gezien. Alleen jammer dat ze zelf ontbreekt.