In de jaren 90 waren de Knuffelrock-cd’s niet aan te slepen, maar sindsdien zijn er weinig verzamelalbums met liefdesliedjes geweest die net zo geliefd waren. De 100x Liefde-reeks is een waardige opvolger.

Nu was de voorgaande editie van 100x Liefde een beetje een misser, die teveel gericht was op uptempo pophits en te weinig op muzikale romantiek. Bovendien leken de samenstellers meer de actuele catalogus van platenfirma Universal Music te promoten dan dat ze echt een mooie liedcollectie wilden samenstellen.

Die manco’s zijn volledig rechtgezet op 100x Liefde 2014, waarvoor ook maar nauwelijks het Motown-archief opengetrokken werd (zoals gebruikelijk op compilatie-cd’s van deze maatschappij). Deze 5-cd-box vindt een goede balans tussen recente singles (waaronder diverse nummer 1-hits) en de Knuffelrock-klassiekers van weleer.

Tussen die klassiekers bevinden zich kleffe ballads van onder meer Richard Marx, The Cover Girls, Billy Ocean, Shai, Will To Power en Trisha Yearwood, maar ook uitstekende producties van The Human League, Minnie Ripperton, Wet Wet Wet, Level 42 en Dinah Washington. Zelfs de Schotse band Del Amitri is vertegenwoordig.

Aangrijpend

Het gros van de honderd liedjes zijn echter hitsingles van de afgelopen twaalf maanden, variërend van Anouks songfestivalbijdrage Birds tot de filmhit Happy van Pharrell Williams en van Maaike Ouboters aangrijpende liedje Dat Ik Je Mis tot het dansbare Diamonds van Rihanna.

Toch sluipen er ook hier enkele opmerkelijke liedjes in de tracklist. Zo is Everything About You van rockband Ugly Kid You wel zo’n beetje het tegenovergestelde van een gevoelig liefdeslied en de thematiek van Soul Asylums Runaway Train is ook niet bepaald romantisch, maar de cd-box doet zijn naam grotendeels recht aan.