In de jaren 70 en 80 was Foreigner een van de populairste rockbands ter wereld, al was die populariteit bij het grote publiek vooral te danken aan de zoete ballads. Reden te meer die ballads samen te brengen.

Onder de titel I Want To Know What Love Is: The Ballads verzamelt de Brits-Amerikaanse band zijn bekendste liedjes (op Cold As Ice na). Echter, het Foreigner van de 21e eeuw is niet meer de band die tijdens zijn hoogtijdagen enorme hits scoorde met zanger Lou Gramm, al is zanger Kelly Hanson een waardige opvolger.

Voor dit verzamelalbum gebruikt Foreigner voor de verandering niet de singleversies waarvan er destijds miljoenen exemplaren zijn verkocht, maar recentelijk nieuw opgenomen varianten met Hanson op zang. De versies van Waiting For A Girl Like You, I Want To Know What Love Is en Long, Long Way From Home stammen uit 2011.

De opnames zijn met verve opnieuw ingezongen door Hanson, maar blijven fletse kopietjes van de originele hits. De akoestische vertolkingen van Feels Like The First Time, Say You Will, The Flame Still Burns en het hier wat misplaatste Double Vision (eveneens uit 2011, van het album Acoustique) mogen er daarentegen zeker zijn.

Verklaren

Los van de herbewerkingen van deze zeven klassiekers bevat het album het nummer Save Me plus nog eens zes rockballads van het laatste volwaardige studioalbum van Foreiger, Can’t Slow Down. Het waren destijds al de betere liedjes op dat album, dus de inclusie op I Want To Know What Love Is is te verklaren.

Toch is de balans wat zoek en een aantal van de betere rockballads van Foreigner (I Don’t Want To Live Without You, Down On Love, Heart Turns To Stone) zijn zelfs spoorloos. Hoewel het een commercieel slimme zet is deze opnames als Foreigners beste liefdesliedjes te slijten, zijn er volop betere alternatieven beschikbaar.