De term folk is een modewoord geworden voor alles dat maar tokkelt op gitaar en banjo, maar echte troubadours blijven vaak onderbelicht. Verhalenverteller Seth Lakeman blijft dichtbij de oorsprong van het genre.

De Britse zanger en multi-instrumentalist maakte samen met zijn broers deel uit van The Lakeman Brothers en zat tot 2001 in de folkgroep Equation. Hij richtte zich sindsdien op een solocarrière, die hem in zijn thuisland zelfs enkele hitjes opleverde. Word Of Mouth is inmiddels het zevende soloalbum van Seth Lakeman.

De titel refereert aan hoe folkliedjes vroeger tot stand kwamen. Orale overdracht van verhalen, tragedies en legendes werd door rondtrekkende muzikanten in liedvorm omgezet. De liedjes op Word Of Mouth bouwen voort op die traditie, want Lakeman ging voor zijn onderwerpen op zoek naar verborgen verdriet en vergeten helden.

Lakeman tekende verhalen op van tragische en opmerkelijke personages uit zijn directe leefomgeving, Devon en Cornwall. In de traditie van veelal Amerikaanse liedschrijvers als Guthrie, Seeger, Dylan en Springsteen verhaalt Lakeman op Word Of Mouth over achtergestelde arbeiders, oorlogsveteranen en ronddwalende zielen.

Keltisch

Anders dan de grote folkzangers uit de VS, kiest Lakeman (wederom) voor een palet aan Keltische muziekstromingen, zoals evident in bitterzoete liederen als Labour She Calls Home, Bells en Tiger. Breekbare stukken (The Saddest Crowd, Bal Maiden) worden afgewisseld met opgewekte liedjes (The Last Rider, The Courier, The Ranger).

De reeks vertellingen over de strubbelingen van Lakemans anonieme streekgenoten werden opgenomen in een tot studio omgebouwde kerk in zijn woonplaats. Zijn personages worden met veel empathie bezongen, zoals een oprecht folkzanger betaamt, met het ontroerende Portrait Of My Wife als toonbeeld van een goede folksong.