"I was a stranger in my own skin, seven layers I’ve been hiding in", beschrijft zanger Dotan in het titelnummer van zijn tweede album 7 Layers. Dotan stroopt zijn oude huid af om dichter bij zichzelf te komen.

Het creatieve groeiproces van de Amsterdamse zanger Dotan Harpenau zou je kunnen zien als een slang die vervelt. De oude huid wordt afgeworpen om verder te kunnen groeien. Werd hij op zijn debuutalbum Dream Parade nog bijgestaan door twee Britse hitproducers, op de opvolger 7 Layers neemt hij het heft in eigen handen.

De gelikte studioproductie van Sacha Skarbek en Martin Terefe op Dotans eerste langspeler leverde een radiohit op in de vorm van This Town en ergens leek het alsof zijn liedjes in een mal werden gegoten om vooral zo conventioneel en vriendelijk mogelijk te klinken. Op het zelfgeproduceerde 7 Layers is daarvan amper sprake.

De songstructuren en instrumentatie zijn niet eens radicaal anders dan op Dream Parade, maar de oneffenheden zijn niet nodeloos glad gestreken omdat dat prettiger in het gehoor ligt. Dotan klinkt daardoor soms zeer confronterend, zeker in ongepolijste akoestische liedjes als Ghost, Swim To You, Hush en Let The River In.

Diepgang

De diepgang staat de toegankelijkheid van de liedjes echter niet noodzakelijkerwijs in de weg. Het is duidelijk dat Dotan met deze meer bedachtzame liedcollectie niet nadrukkelijk op een radiohit mikt, al kunnen nummers als Home, Hungry en It Gets Better zich best meten met vaak gedraaide creaties van The Lumineers of Asaf Avidan.

De bezongen golven op de compositie Waves kabbelen rustig voort, als eindeloze gedachtestromen die zonder sturing alle kanten op drijven. 7 Layers is een zoektocht naar een eigen identiteit, die op Dream Parade nog bedolven werd in onervarenheid. Die zoektocht is nog niet voorbij, maar de opgedane ervaring is al pure winst.