Er zijn een aantal stemmen in de popmuziek die alles aankunnen. Paul Rodgers durfde het jaren geleden zelfs aan Freddie Mercury op te volgen bij Queen. Ditmaal waagt hij zich aan het werk van zijn soulhelden.

Voor de meeste rockliefhebbers behoeft Paul Rodgers geen introductie, want naast een lange solocarrière was hij leadvocalist bij de bands Free, Bad Company en korte tijd bij Queen. The Royal Sessions is echter pas zijn vijfde studioalbum en staat geheel in het teken van zijn favoriete soulnummers van platenlabels als Stax en Volt. 

Rodgers beschrijft het in het cd-boekje als een "levenslange droom" dit materiaal op plaat te zetten en hij lijkt zich maar al te goed te beseffen dat hij de soulliedjes van zijn voorbeelden niet kan verbeteren. Hij levert dan ook bescheiden, eerbiedwaardige kopieën af van liedjes die we kennen van Otis Redding, Albert King en Ann Peebles.

Zijn vertolkingen van I Thank You en Walk On By zijn bijvoorbeeld bij lange na niet zo imponerend als de uitvoeringen van Isaac Hayes uit de jaren 70, hoewel Rodgers geprezen mag worden om zijn vocale interpretatie van de nummers. Hij nam de plaat op in de Royal Studios te Memphis, onder leiding van producer Perry Margouleff.

Analoog

Veel van de muzikanten die hier de begeleidingsband van Rodgers vormen, hebben destijds ook partijen op zijn geliefde soulnummers ingespeeld. Zo horen we drummer Steve Potts, toetsenist Charles Hodges Sr., gitarist Michael Toles en pianist Lester Snell. Tevens is de plaat analoog opgenomen om het oude soulgeluid te benaderen.

Dat alles levert goedgelijkende uitvoeringen op van klassiekers als I Can’t Stand The Rain, I’ve Got Dreams To Remember, Born Under A Bad Sign en I’ve Been Loving You Too Long (To Stop Now), waarop Paul Rodgers het volle bereik van zijn stem kan laten horen. Zijn liefde voor dit repertoire is in iedere noot die hij zingt hoorbaar.