De Canadese band Rush is een van de meest geliefde live-acts binnen de progressieve rock en het is daarom ook niet verwonderlijk dat er van vrijwel elke tournee een livealbum verschijnt. Dus ook van de Clockwork Angels Tour.

De tournee die het succesvolle rocktrio in 2012 en 2013 ondernam volgde op het achttiende studioalbum Clockwork Angels, dat zich met name onderscheidde van eerdere Rush-albums vanwege de inclusie van een strijkorkest. Geddy Lee, Alex Lifeson en Neil Peart spaarden kosten noch moeite dat live te reproduceren.

De cd en dvd Clockwork Angels Tour bevatten elk een compilatie van de concerten die Rush gaf in de Amerikaanse steden Phoenix, Dallas en San Antonio, verknipt tot een indrukwekkend drie uur durend geheel. Het eerste uur is ingericht voor een mix van oude nummers als Subdivisions en The Big Money en recenter werk als Far Cry.

Het middenstuk van het concert (op de tweede schijf van de cd-uitgave) vormt het hart van de Clockwork Angels Tour, waarbij het titulaire album in zijn geheel wordt uitgevoerd. Het orkest blijkt ook live een waardevolle toevoeging, vooral in de liedjes Caravan, The Garden en het energieke Headlong Flight, inclusief lange drumsolo.

Vakkundig

Peart vermaakt (of verveelt, al naar gelang je van drumsolo’s houdt) zijn fans nog tweemaal met een uitgebreide drumsolo en ook Lifeson laat weer eens horen niet vies te zijn van vakkundig gesoleer, hoewel zijn virtuoze snarenspel op fraaie wijze Halo Effect inluidt. Het orkest wordt ook ingezet voor de oudjes Dreamline en Red Sector A.

Fans van het oude werk van Rush kunnen hun hart ophalen met ronkende uitvoeringen van de klassiekers Tom Sawyer, 2112 en The Spirit Of Radio. De derde cd wordt afgesloten met een aantal bonustracks uit de tournee, waaronder een soundcheckopname van Limelight. Een lijvig livealbum voor de Rush-fanatici.