De term 'fashionably late' zou uitgevonden kunnen zijn door Pogues-zanger Shane MacGowan, voor wie het begrip tijd een relatief begrip lijkt. Niet zo verwonderlijk dan ook dat het jubileum van zijn band te laat gevierd wordt.

De Keltische punkband The Pogues werd namelijk al 1982 opgericht, dus de timing van de jubileumboxset 30 Years had beter gekund. Bovendien verscheen in de zomer van 2013 ook al een heruitgave van Box Set, zij het met een compleet andere inhoud dan deze doos vol albums. Alsof Shane MacGowan het zelf gepland heeft.

30 Years is een omvangrijke boxset die alle zeven studioalbums bevat die de band tussen 1984 tot en met 1996 uitbracht, aangevuld met het livealbum uit 1991 waarop voormalig Clash-zanger Joe Strummer de oorspronkelijke frontman verving. Op de laatste twee albums wordt MacGowan als vocalist vervangen door Spider Stacy.

De volledige concertregistratie met Strummer op zang is de grootste aanwinst voor Pogues-fans die de (meeste) reguliere albums al in de kast of op de computer hebben staan, al zal het kenners en audiofielen opvallen dat zowel het debuutalbum Red Roses For Me uit 1984 als Peace And Love uit 1989 volledig geremixt zijn.

Geremasterd

De andere studioalbums bevatten de geremasterde opnames zoals die in 2004 verschenen, minus de destijds toegevoegd bonustracks. Het jubileumconcert in Parijs (in 2012 op cd verschenen) en het reünieconcert uit 2001 (pas in 2005 uitgebracht op de verzamel-cd The Ultimate Collection) ontbreken in deze box.

Maar met circa zeven uur aan folkloristische klanken van de Britse eilanden, waaronder prijsnummers als The Broad Majestic Shannon, Dirty Old Town, Fairytale Of New York en Misty Morning, Albert Bridge, heb je echt geen klagen. Beter dan de studio-opnames die The Pogues in de jaren 80 maakte, wordt het toch niet.