De band Simply Red werd in 2010 ontbonden, maar er lag nog een compleet album op de planken. Dat materiaal wordt ruim drie jaar na het uit elkaar gaan van de groep verpakt met de hits die elke fan al in huis heeft.

Zanger Mick Hucknall liet een jaar geleden al aan NU.nl weten dat hij plannen had om het in 2005 opgenomen materiaal uit te brengen en dat hij met het idee speelde een boxset met werk van Simply Red samen te stellen. Hij heeft woord gehouden met het uitbrengen van de vier schijven tellende cd-box Song Book 1985-2010.

De eerste drie cd’s bevatten alle hits (en vrijwel alle singles) van Simply Red in nagenoeg chronologische volgorde en gesorteerd per decennium. Zo gaat disc 1 van start met de doorbraakhit Money’s Too Tigh (To Mention), dat wordt opgevolgd door tijdloze popklassiekers als Holding Back The Years, The Right Thing en Jericho.

Vooral de tweede schijf, die de jaren 90 behandelt, is volledig te noemen met alle hits uit dat decennium, inclusief de versie van Lady Godiva’s Room zoals die in 1992 op The Montreux EP stond. Naast onvergetelijke hits als Stars en Fairground staan wat minder memorabele singles als For Your Babies, Ghetto Girl en Never Never Love.

Krakers

Na het complete overzicht van de jaren 90, is de derde cd verhoudingsgewijs wat rommelig. De krakers van het in 2003 verschenen album Home zijn present, maar enkele heropnames die als single zijn verschenen alsmede de Bessie Banks-cover Go Now (bekend van The Moody Blues) zijn vervangen door albumtracks uit die tijd.

Onder de titel The Band Of 2005 nam Simply Red twaalf liedjes uit zijn oeuvre opnieuw op en de plaat is in opzet gelijk als het eveneens in 2005 opgenomen album Simplified, zij het met minder bekende titels. Het rechtvaardigt echter de aankoop van dit zoveelste verzamelalbum, dat op zichzelf al alle voorgangers overschaduwt.