Zangeres en actrice Ricky Koole is op dit moment als Rachel Hazes te zien in de musical Hij Gelooft In Mij, maar op haar vijfde album No Use Crying komt haar werkelijke muzieksmaak nadrukkelijk bovendrijven.

Koole is momenteel ook nog te zien in de televisieseries Zusjes en De Man Met De Hamer alsmede in het theaterprogramma Buitenstaanders, met partner Leo Blokhuis. Op deze opvolger van haar Nederlandstalige langspeler (Wind Om Het Huis, 2011) combineert Koole zelfgeschreven liedjes met een diversiteit aan covers.

"Eigen nummers zingen is niet per se veel persoonlijker", zei Koole in een eerder interview met NU.nl. "Het is hetzelfde proces, alleen schrijf je de nummers niet zelf. Je kunt covers ook echt naar je toe trekken." Dat is duidelijk te horen op No Use Crying, waarop ze wederom wordt bijgestaan door uitmuntende sessiemuzikanten.

Ze benadert in deze kabbelende uitvoering van Where The Boys Are weliswaar maar amper de intensiteit van het bitterzoete origineel door Connie Francis, maar ze legt des te meer voelbare emotie in het bluesy titelnummer en in het tachtig jaar oude jazzstuk For All We Know, beide ooit door Ray Charles op plaat gezet.

Loslaten

Haar liefde voor folk wordt kenbaar gemaakt in covers van wijlen Nick Drake en het Nederlandse duo Miss Molly & Me. Aangevuld met eigen liedjes, vormen ze een thematisch geheel. De teksten verhalen over dingen loslaten en het omgaan daarmee. De inhoud is vaak zwaarder dan de luchtige muzikale omlijsting doet vermoeden.

Uitschieters op No Use Crying zijn het droeve wiegeliedje Don’t Wait Up For Me, het dromerige en subtiel ingespeelde Beyond Measure, het plezierige countrydeuntje This Is It en een stoere versie van de Neil Sedaka-hit Fallin’. Geen van allen liedjes die je uit de mond van Rachel Hazes verwacht, maar Ricky Koole kan het allemaal.