Nadat Mariah Carey in 1994 met veel succes een kerst-cd uitbracht, waagden ook andere diva’s zich aan een plaat voor de feestdagen. Met A Mary Christmas levert R&B-koningin Mary J. Blige eindelijk een volledig kerstalbum af.

Eerder al nam Blige diverse kerstliedjes op, onder andere voor de befaamde reeks compilatiealbums A Very Special Christmas van MTV. Ook producer David Foster is geen onbekende met dit repertoire, daar hij eerder met Rod Stewart, Michael Bublé, Josh Groban, Andrea Bocelli en Céline Dion geslaagde kerstalbums maakte.

Wie de voorgaande werken van Foster kent, weet dat de producer vaak kiest voor conventionele, onopvallende producties. Vooral in ballads als When You Wish Upon A Star (duet met Barbra Streisand), The Christmas Song (Chestnuts Roasting On A Open Fire) en Have Yourself A Merry Little Christmas zoekt Foster de nuances op.

Uitvoerige stemexercities blijven achterwege en Blige klinkt overwegend kalm in de vaak wat vrome liederen, al geeft Foster de zangeres de kans om te stralen middels de diverse modulaties in de kerstliederen. Echt vocaal vuurwerk is er daarentegen amper, zelfs niet in de duetversie van Do You Hear What I Hear? met Jessie J.

Frans

Enkel wanneer ze met Marc Anthony Noche De Paz (Silent Night) zingt, hoort de luisteraar het volledige vocale bereik van Mary J. Blige. Ook de met een gospelkoor verrijkte uitvoering van Little Drummer Boy wordt door de R&B-ster aangegrepen om eens goed uit te pakken. Ze zingt in het Frans op de Tino Rossi-hit Petit Papa Noël.

Het muzikale talent van Blige en Foster is evident, maar van echt speelplezier lijkt er amper sprake. De grote uitzondering hierop is de swingversie van Rudolph, The Red-Nosed Reindeer, waarop Blige in het slot vol vreugde proclameert: “Well, that was fun!” Het is zonde dat deze aanstekelijke jolijt tot slechts één liedje beperkt blijft.