Wie denkt aan ouderwets snoep, kan zich misschien de harde zoetigheid van Quality Street nog herinneren. Singer-songwriter Nick Lowe brengt het snoepgoed in verband met de feestdagen en vernoemt zijn kerstalbum ernaar.

Nick Lowe is in Nederland vooral bekend van zijn hitsingles I Love The Sound Of Breaking Glass uit 1978 en het zes jaar later verschenen Half A Boy And Half A Man, maar hij bleef achter de schermen erg actief als liedschrijver en producer voor onder meer Elvis Costello, Dave Edmunds en Johnny Cash, korte tijd schoonfamilie.

Daarnaast bleef hij met enige regelmaat zelf albums uitbrengen, al kwam het er nooit van een kerstalbum te maken. Daar had Lowe ook eigenlijk nooit echt zin in. Toen hij ervoor benaderd werd, vond hij het echter een prima plan. De invulling ervan maakt van Quality Street een van de meest unieke kerstplaten van de laatste jaren.

Zo zijn er geen kerstbelletjes te horen op het album met de ondertitel A Seasonal Selection For All The Family en ook de handvol traditionele kerstliederen die Lowe hier zingt, klinken anders dan je gewend bent. Silent Night en Children Go Where I Send Thee worden op feestelijke wijze verlost van hun brave, vrome arrangementen.

Gortdroog

De nieuwe versie van Wizzards glamrockkersthit I Wish It Could Be Christmas Everyday doet dankzij het orgeltje veel denken aan Lowe’s eigen hit uit 1984. Het door Ron Sexsmith aangeleverde Hooves On The Roof is een mysterieus kerstlied, terwijl Lowe zijn gortdroge humor tentoonspreidt in Christmas At The Airport.

Ook in de tekst van het koddige, door Ron Boss geschreven Just To Be With You (This Christmas) breekt Lowe met kersttradities. Anderzijds refereert hij in A Dollar Short Of Happy naar hartenlust naar andere kersthits en hij bezingt het kerstverhaal door de ogen van Jezus in I Was Born In Bethlehem. Een erg smakelijk kerstalbum.