Ieder jaar zijn er weer tientallen artiesten die hopen een toekomstige kerstklassieker te introduceren, maar dat blijkt de laatste jaren steeds lastiger. Zangeres Kelly Clarkson heeft echter een paar sterke troeven in handen.

Na het kerstalbum van Mariah Carey uit 1994 is het niemand meer gelukt om een substantiële bijdrage te leveren aan het domein dat al decennia lang wordt beheerst door Bing Crosby, Wham!, Band Aid en Andy Williams. Een kerstliedje schrijven is misschien niet moeilijk, maar wel eentje dat ons collectieve kerstgevoel prikkelt.

Kelly Clarkson laat op haar eerste kerstalbum Wrapped In Red een vijftal gloednieuwe liedjes horen, afgewisseld met repertoire dat ook op menig ander kerstalbum te vinden is. Toch doen haar uitvoeringen van Have Yourself A Merry Little Christmas en White Christmas niet onder voor de meeste andere versies.

De vijf nieuwe composities zijn interessanter voor wie al uitgeluisterd is op de reguliere kersthits. Met het titelnummer grijpt Clarkson terug op de door Phil Spector geproduceerde kerstliederen met een soortgelijk klankbeeld, terwijl ze stijlelementen uit de liedcatalogus van platenfirma Motown laat doorklinken in Underneath The Tree.

Zompig

Het zompige Every Christmas leunt erg op de bluesinvloeden die Charles Brown halverwege de twintigste eeuw introduceerde aan het kerstcanon. Clarkson covert hier ook zijn liedje Please Come Home For Christmas. Clarkson laat modernere kerstliedjes horen in de vorm van Winter Dreams (Brandon’s Song) en 4 Carats.

Mede vanwege de eigentijdse productie van die deuntjes, evenals van de Imogen Heap-cover Just For Now, zullen ze minder snel worden omarmd dan onverslijtbare liedjes als Blue Christmas of Silent Night, dat in een statige versie wordt vertolkt met countrysterren Reba McEntire en Trisha Yearwood. We zien het over een paar jaar wel.