Een cd-box vullen met honderd kerstliedjes is op zich geen grote opgave, het aanbod is immers groot genoeg. Maar vijf schijven volstampen met aan de winter gerelateerde liedjes blijkt lastiger, getuige 100x Winter 2013.

100x Winter 2013 is een van de cd-boxen uit de populaire 100x-compilatiereeks van platenmaatschappij Universal. De individuele titels zijn elk vooral indrukwekkend vanwege hun omvang, maar over de samenstelling van albums als 100x Liefde en 100x Kerst valt vaak iets aan te merken. Je kunt nooit iedereen tevreden stellen.

Met de titel 100x Winter 2013 nemen de samenstellers echter erg veel vrijheden in relatie tot het thema. Nu staan er wel diverse liedjes op die ergens in de herfst of in de winterperiode een hit zijn geweest, maar daar tegenover staan net zoveel hits die op enig ander moment in het jaar verschenen zijn.

Een aantal liedjes doet evenzeer winters aan, zoals Body And Soul van Tony Bennett met Amy Winehouse, Zo Stil van Bløf en 4 Seasons Of Loneliness van Boyz II Men, al blijft dat gevoel niet overeind naast hits van Within Temptation, Pharrell Williams, Laura Jansen, Shakira en Pink, die alles behalve seizoensgebonden zijn.

Rijmen

De inclusie van Summertime Sadness van Lana Del Rey valt helemaal moeilijk te rijmen met de albumtitel. Kortom, de vlag dekt de lading niet. Wanneer je de titel negeert, hou je een lijvige cd-box over met veel bekende artiesten en dito hits, alsmede een aardige selectie aan artiesten die zelden dit soort albums sieren.

Zo staat José James ineens gebroederlijk tussen Empire Of The Sun, Hoobastank, Simply Red en James Blake. Ook uiteenlopende artiesten als Asaf Avidan, Whitney Houston, Anouk, Atomic Kitten, Disclosure, Ariana Grande en Outkast moeten de luisteraars laten koukleumen naast de stereo-installatie, hoewel met weinig succes.