Het is alweer vijftien jaar geleden dat er van Queen-drummer Roger Taylor een soloplaat verscheen. Tegelijkertijd met zijn nieuwe album Fun On Earth brengt Taylor een omvangrijke boxset uit met zijn complete oeuvre.

Dat Roger Taylor naast zijn kenmerkende slagwerk bij Queen ook andere muzikale ambities had, is het grote publiek een beetje ontgaan. Het succes van zijn vijf soloalbums was bescheiden en ook de drie albums van zijn nevenproject The Cross werden lauwtjes ontvangen, waardoor die band geen lang leven beschoren was.

Vanwege de geringe verkrijgbaarheid van dit materiaal zullen fans van Queen, en met name van Taylor, verheugd zijn met The Lot, bestaande uit een boekwerk, twaalf cd’s en een live-dvd. Het nieuwe album Fun On Earth is in een uitgebreide uitvoering terug te vinden in deze boxset, hoewel de twee bonustracks wat tegenvallen.

Wie Taylors wisselende aanvullingen aan het repertoire van Queen kent, weet dat de drummer niet de beste liedjesschrijver van dat kwartet was en de 151 tracks op The Lot onderschrijven wederom dat daar niet zijn voornaamste talent ligt. Het is dan ook ironisch dat juist op het beste album van The Cross zijn bijdrage erg beperkt is.

Schamel

Veel van de beste momenten van zijn solowerk zijn te vinden op de cd’s die gewijd zijn aan de tracks die tussen 1977 en 1998 op singles verschenen, met schamele hoogtepunten in de vorm van de hardrockcover van de Parliament-hit I Wanna Testify, de lange mix van popsingle Strange Frontier en Radio Gaga-kloon I Cry For You.

Ook producties van The Cross klinken een kwart eeuw na dato pijnlijk gedateerd en hebben de tand des tijd minder goed doorstaan dan de meeste Queen-albums uit die periode. Op Shove It worden zelfs Queen-nummers gesampled, terwijl Taylor rappend met een gitaar staat te zwaaien. Vooral de kwantiteit is hier indrukwekkend.