Dat het overlijden van de Zuid-Afrikaanse oud-president Mandela zou samenvallen met de speelfilm Mandela: Long Road To Freedom had niemand kunnen bedenken. De soundtrack is een viering van zijn leven.

Dat Mandela al bij leven van grote invloed was op kunst en muziek mag bekend zijn. Vooral in de jaren 80 werd zijn status als vrijheidsstrijder gecultiveerd in de wereld- en popmuziek. Liedjes als Mandela Day van Simple Minds en Nelson Mandela van The Special AKA zijn daar de meest succesvolle voorbeelden van.

De hit van The Special AKA is dan ook meegenomen op de soundtrack bij Mandela: Long Walk To Freedom. Het is het enige liedje uit het decennium waarin Afrikaanse muziek floreerde dat is meegenomen op dit album. De grote hit van de Schotse band Simple Minds wordt verruild voor Ordinary Love, de actuele hit van de Ierse band U2.

Hoewel het nummer What’s The Word (Johannesburg) van Gil Scott-Heron thematisch gezien beter op de soundtrack had gepast dan het hier aanwezige The Revolution Will Not Be Televised, al past het wat klankkleur betreft uitstekend bij het wat militant aandoende Amuck van de Amerikaanse jazzdrummer Art Blakey.

Obscuur

War in de uitvoering van Bob Marley & The Wailers is eveneens niet het eerste liedje dat je in verband brengt met Zuid-Afrika. Ongeveer de helft van de soundtrack bestaat uit een erg fraaie selectie aan obscure Afrikaanse jazz. Uitschieters zijn de twee bijdrages van de vermaarde Zuid-Afrikaanse groep The Manhattan Brothers.

Een speciaal voor deze soundtrack samengesteld zangkoor zingt vier traditionele Zoeloeliederen in de stijl van Ladysmith Black Mambazo, een van de grote afwezigen op deze plaat. Los van enkele opmerkelijke keuzes, bevat dit album een smaakvolle selectie pop- en wereldmuziek. Een mooie muzikale ode aan Madiba.