Na het uit elkaar gaan van de populaire Ierse jongensgroep Westlife kon je erop rekenen dat er soloprojecten zouden verschijnen van de individuele leden. Zanger Shane Filan presenteert zijn solodebuut.

Los van Brian McFadden, die al eerder uit de groep stapte, is Shane Filan het eerste groepslid dat na de breuk van Westlife een soloplaat uitbrengt. Het album You And Me is een stap voorwaarts van de zoete en brave popliedjes die Filan met Westlife zong en ligt in het verlengde van Gavin DeGraw en soortgelijke singer-songwriters.

Filan heeft dan ook aan alle dertien liedjes op de standaard editie van You And Me meegeschreven, al kreeg hij hulp van befaamde hitschrijvers als Steve Mac, Wayne Hector, Phil Thornalley en Paul Barry, alsmede van een reeks relatief onbekende liedschrijvers. De folky single Everything To Me is een representatief voorproefje.

De light-folk van Filan laveert ergens tussen het werk van Mumford & Sons, Jason Mraz en The Lumineers, met prima radioliedjes als Everytime, When I Met You en drankliedje Everything’s Gonna Be Alright. Ook in het DeGraw-achtige liedje In The End gaat een potentiële hit schuil, alsmede in het ronduit vrolijke Baby Let’s Dance.

Afstoten

Knee Deep In My Heart ligt in het verlengde van het recente werk van Train en aan de titulaire ballad zal niemand zich een bult vallen. Met deze nieuwe creatieve koers zal Filan weinig Westlife-fans afstoten, daar popballads als All You Need To Know, Come Home en Always Tomorrow nog steeds iets lieflijks en vertrouwds uitstralen.

De ex-Westlife-zanger vindt op zijn debuutplaat een goede balans tussen zijn boybandverleden en frisse, op folk geënte radiopop, terwijl hij en passant ook nog zeker een half dozijn aan mogelijke hitsingles voor het aankomende kalenderjaar laat horen. Of zal hij, net als McFadden voor hem, slechts een onehitwonder blijken?