Op de Britse eilanden wordt hij gezien als een van de grote hiphoprevelaties van de afgelopen jaren, al maakt Tinie Tempah internationaal gezien amper indruk met zijn platen. Toch staat zijn tweede album vol hitmateriaal.

Tinie Tempah is de artiestennaam van de 25-jarige rapper Patrick Okogwu, die in 2010 zijn debuutalbum Disc-Overy uitbracht. In zijn thuisland Groot-Brittannië is Tinie Tempah al een grote ster en ook in Nederland heeft de rapper bescheiden succes gehad. Met dance-act Swedish House Mafia scoorde hij de top 10-hit Miami 2 Ibiza.

Ook zijn tweede album Demonstration leunt hevig op vocale gastbijdrages en de inbreng van diverse gerenommeerde producers. Het levert een divers album op, al zijn er een aantal thema’s die terugkeren in zijn teksten. Hij reflecteert op zijn eigen succes in Someday (Place In The Sun) en Don’t Sell Out, twee van de betere tracks.

Zowel producer Diplo als drum-‘n’-bassact Chase & Status leveren springerige producties af, die door Tinie Tempah dan ook respectievelijk Trampoline en Mosh Pit worden gedoopt. Een andere Diplo-track, het lome Shape, vormt een schril contrast met Trampoline en is veruit het minst aansprekende nummer op deze langspeler.

Snedig

Tinie Tempah is op zijn best wanneer hij bezint in nummers als de R&B-ballad Tears Run Dry en het door Chemical Brother Tom Rowlands geproduceerde Looking Down The Barrel, of juist wanneer hij snedige observaties spuwt in de ouderwetse hiphoptrack It’s OK en Heroes met een uitstekende vocale bijdrage van Laura Mvula.

Om hitsingles lijkt de rapper niet verlegen te zitten, want hij heeft met Lost Ones (met Paloma Faith), Lover Not A Fighter (met Labrinth) en A Heart Can Save The World (met Emeli Sandé) sterke troeven in handen. Het talent is er, zo ook de goede liedjes en vooraanstaande producers. Toch is er iets dat zijn echt grote doorbraak in de weg staat.